De 5de editie van de Week van het Microkrediet, van 14 tot 18 maart 2016!

ER STAAT GEEN LEEFTIJD OP ONDERNEMEN

Woensdag 9 maart 2016 — Van 14 tot 18 maart vindt de vijfde editie van de Week van het Microkrediet plaats, een initiatief van microStart. Voor het eerst wordt de week georganiseerd in samenwerking met de Vlaamse microkredietvereniging Hefboom. Maar er zijn nog meer nieuwigheden: het evenement werd onder de Hoge Bescherming van Hare Majesteit de Koningin geplaatst en wordt gesteund door Marianne Thyssen, Europees commissaris voor Werkgelegenheid, Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmobiliteit.

De Week van het Microkrediet wil ondernemers met meer ideeën dan geld wijzen op het belang van microkrediet als springplank naar een eigen zaak. Het is ook de gelegenheid voor microStart om economische en politieke beleidsmakers bewust te maken over de belemmeringen die ondernemerschap nog te vaak afremmen.

Het microkrediet, dat in de jaren 80 in Bangladesh gelanceerd werd, geeft vandaag wereldwijd meer dan 200 miljoen personen, die uitgesloten zijn van het klassieke bancaire systeem, toegang tot kleine leningen. Deze worden gebruikt om een kleine economische activiteiten te lanceren of uit te bouwen. Ondanks het feit dat de doeltreffendheid van microkredieten in de strijd tegen werkloosheid bewezen is en dat het een effectieve manier is om banen te creëren, wordt er in België nog steeds te weinig beroep gedaan op microkredieten.

microStart werd opgericht door de Association pour le Droit à l’Initiative Économique, Europees pionier op het vlak van microkrediet, BNP Paribas Fortis, de grootste Belgische bank, en het Europees Investeringsfonds.

Onder de Hoge Bescherming van Hare Majesteit de Koningin

Sinds vorig jaar heeft microStart de Week van het Microkrediet ook nationale ruchtbaarheid gegeven door verschillende activiteiten te organiseren in al haar agentschappen en hun buurtantennes.

Op woensdag 16 maart zal Koningin Mathilde enkele Luikse micro-ondernemers ontmoeten, wat een van de hoogtepunten zal worden van de Week van het Microkrediet in Wallonië.

Op 14 maart bezoekt Marianne Thyssen, Europees commissaris voor Werkgelegenheid en Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmobiliteit,  microStart Antwerpen om de start van de Week van het Microkrediet in België in te huldigen en haar steun voor het microkrediet opnieuw te bevestigen. Voor de Europese commissaris, die tevens ook een ambassadrice is van het microkrediet, is microfinanciering een instrument voor sociale integratie en economische ontwikkeling: “We moeten mensen in staat stellen om hun creativiteit te kunnen uiten via hun eigen zaak. Microfinanciering kan sociale uitsluiting verminderen en mensen met goede ideeën en vaardigheden opnieuw aansluiting geven met de arbeidsmarkt. Dat is alleen maar positief voor onze economie”, zei Marianne Thyssen onlangs.

Ondernemen, een tijdloze uitdaging

Er staat geen leeftijd op ondernemen. Dit is de boodschap die microStart wil benadrukken tijdens deze vijfde editie van de Week van het Microkrediet. Ondernemen is een heuse uitdaging die tijdloos is. microStart blijft ondernemers financieren en ondersteunen, ongeacht de leeftijd. Hetzelfde geldt ook voor ondernemers die reeds actief zijn en willen blijven groeien.

Oorspronkelijk gestart in Brussel, dekt microStart momenteel het hele land dankzij vijf agentschappen (Brussel, Luik, Gent, Antwerpen en Charleroi) en verschillende lokale permanenties.  

In lijn met de wil om een nationale dimensie te verwerven, heeft microStart beslist om een samenwerking aan te gaan met de Vlaamse organisatie Hefboom, aanbieder van impulskredieten. Dit jaar, en dat voor de eerste keer, zullen de twee microfinancierings-organisaties samen de Week van het Microkrediet 2016 organiseren. Een sterke boodschap die toont dat de steun de bestaande structuren en taalbarrières overschrijdt.

Agenda voor de week van het microkrediet in Brussel:

■ Maandag 14 maart: Grote dag van vooruitzichten georganiseerd door begeleiders en vrijwilligers van microStart in de doelgebieden van de stad.

Patrick Sapy zal deelnemen aan het debat "Is financial education a missing link? ", georganiseerd door de Europese bankfederatie in het kader van hun "Money Week".

■ Dinsdag 15 maart: Het Brussels kantoor zal zijn deuren openen en zal een workshop "projectontwerp" aanbieden.

■ Woensdag 16 maart: microStart neemt deel aan de Ondernemersbeurs in Tour & Taxis.

Het Brussels kantoor zal zijn deuren openen en zal een workshop "projectontwerp" aanbieden.

■ Donderdag 17 maart: microStart neemt deel aan de Ondernemersbeurs in Tour & Taxis.

Dag van sensibilisering over ondernemersschap en microkrediet voor jongeren in de gemeente Elsene.

■ Vrijdag 18 maart: Microfestival georganiseerd op het Muntplein om zowel de missie van microStart, als ook de micro-ondernemers die worden gefinancierd, te promoten. Het biedt de mogelijkheid om de realisaties van micro-ondernemers voor te stellen in een gemoedelijke en gezellige sfeer.

Uren en deelnemers :

 • Micromarkt: 13u30 – 18u30
 • Activiteiten ter plaatse: 14u – 18u30

+ Verkoop van koffie door het microStart team dat zijn ervaringen zal delen met voorbijgangers.

Deelnemers van de markt (lijst niet volledig) :

 • Street Candy – Arnaud Collignon
  • Verkoop van snoep
 • La Fabrique à Chocolat – Sammy Letaïef
  • Chocolatier
 • Traiteur – Astrid Lassoie
  • Afrikaanse traiteur
 • MAMAFI Sème du bien – Liliane Ralifara
  • Verkoop van etherische olie
 • Stacoro Design – André Octors
  • Productie en verkoop van meubelen gemaakt uit gerecycleerde paletten en hout
 • Productions Associées – Sidi Hassane
  • Verkoop van sieraden
 • Objets en bois d’olivier – Amine Achour
  • Verkoop van keukengerei, decoratie en spelletjes van olijvenhout
 • Les nippées – Gregory Leclère
  • Creatie en verkoop van kledij
 • Picabulle – Catherine Delferier
  • Reizende bibliotheek voor jongeren die steun biedt aan kleine uitgeverijen en lectuur van België

Ontdek het volledige programma van de Week van het Microkrediet in heel België via www.microstart.be

Catherine Delferier, 39 jaar, is een inwoner van Brussel. Na jarenlang gewerkt te heben als lerares Frans, heeft ze besloten om als zelfstandige te beginnen.

Met Picabulle wil ik een ruimte aanbieden voor warme, vriendelijke en familiale ontmoetingen waar men zijn nieuwsgierigheid kan cultiveren, terwijl men de waarden van sociale economie verdedigt.

Catherine Delferier lanceerde in oktober 2015 haar project “Picabulle” (www.picabulle.be), een reizende bibliotheek om de allerjongsten zin te doen krijgen in het lezen van boeken.

Ze verkoopt kinderboeken om het lezen te bevorderen en om kleine Belgische uitgeverijen te ondersteunen, dankzij haar reizende bibliotheek en haar advies op maat.

Haar microkrediet liet haar toe een voorraad van boeken aan te schaffen die ze voorstelt aan haar klanten en in de vele leuke workshops die ze organiseert.

Haar project is goed van start gegaan en laat haar toe een beroep uit te oefenen waar ze van houdt. Dankzij haar microStart lening hoopt ze toffe verhalen te kunnen blijven voorlezen.