Kris Peeters, Vice-eersteminister en Minister van Werk, opent de Week van het Microkrediet

Kris Peeters, Vice-eersteminister en Minister van Werk, opent de Week van het Microkrediet

Microkrediet, macro-effect: al 2000 nieuwe jobs in België dankzij microkredieten

Maandag 20 maart 2017 — Brussel, 20 maart 2017 – Van 20 tot 24 maart 2017 organiseren microStart en Impulskrediet opnieuw de Week van het Microkrediet. Met dit initiatief willen ze iedereen met een ondernemingsplan aanmoedigen om dat te realiseren. Bijzondere aandacht gaat dit jaar uit naar de nieuwe regeringsmaatregel voor werkloze starters, de zogenaamde ‘springplank naar zelfstandige’. 

Het microkrediet, dat in de jaren 80 in Bangladesh gelanceerd werd, is een innovatief en doeltreffend middel in de strijd tegen armoede en sociale uitsluiting. Het is een mix van financiering en persoonlijke begeleiding voor mensen die een eigen zaak willen opstarten of verder uitbouwen, maar die moeite hebben om een lening te krijgen van traditionele banken.

Om het microkrediet beter bekend te maken, organiseert microStart sinds 2012 – en sinds 2015 in samenwerking met het Impulskrediet van Hefboom – de Week van het Microkrediet. Het startschot voor deze editie werd vandaag, maandag 20 maart, in Antwerpen gegeven door Kris Peeters, Vice-eersteminister en Minister van Werk. Nog tot en met 24 maart worden er tientallen activiteiten (opendeurdagen, workshops, kennismakingsmomenten, thematische events …) georganiseerd in heel België, om iedereen met plannen voor een eigen zaak over de streep te trekken.

Microkrediet, macro-effect

“Sinds hun oprichting hebben microStart en Impulskrediet meer dan 3.300 microkredieten verstrekt voor een bedrag van 24,2 miljoen euro, goed voor 2.000 nieuwe jobs in ons land. Door een zelfstandige activiteit op te starten of verder te ontwikkelen, hebben onze klanten meer dan 1.000 banen gecreëerd en er nog eens 1.000 kunnen behouden. Dat zijn mooie cijfers”, zegt Patrick Sapy, algemeen directeur van microStart en voorzitter van het European Microfinance Network.

De slogan van deze zesde editie is “microkrediet, macro-effect”. Daarmee zetten de organisatoren de positieve effecten van microkredieten - professionele leningen in combinatie met begeleiding op maat – nog eens extra in de verf. Microkrediet verlaagt immers de drempel tot ondernemerschap voor wie meer ondernemingszin dan geld heeft. Het is een economische katalysator die een positieve spiraal op gang brengt, niet alleen voor de startende ondernemer, maar ook voor de hele maatschappij (oprichting van nieuwe bedrijven, extra werkgelegenheid …).

Springplank naar zelfstandige

De editie 2017 van de Week van het Microkrediet mikt in het bijzonder op werkzoekenden met een project dat startensklaar is en in principe binnen de drie maanden gerealiseerd kan worden. Het accent ligt daarbij op de nieuwe maatregel ‘springplank naar zelfstandige’. Sinds 1 oktober 2016 kunnen werkzoekenden van die maatregel gebruikmaken om hun werkloosheidsuitkering (onder bepaalde voorwaarden) gedurende 12 maanden te behouden en tegelijk te werken als zelfstandige in bijberoep.

Piet Callens, verantwoordelijke financiering bij Hefboom/Impulskrediet: “50% van onze klanten zijn werkzoekenden. Voor hen zijn er veel hindernissen om een eigen zaak te beginnen. We zijn dan ook bijzonder blij dat de ‘springplank naar zelfstandige’, waar microStart en Impulskrediet mee voor geijverd hebben, er nu is. Deze maatregel verlaagt de drempel tot ondernemerschap voor een grote groep mensen met ‘goesting’ om te ondernemen. Voor velen biedt het ook een uitweg uit een maatschappelijk isolement. Zo heeft deze maatregel ook een belangrijke positieve sociale impact.”

Ontdek het volledige programma van de Week van het Microkrediet, in heel België, op www.weekvanhetmicrokrediet.be.

Perscontact

Voor bijkomende informatie, interviewaanvragen of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met: Voice Agency – Laure Vandeghinste – 0479/60.45.92 – laure@voice.be

Met dank aan onze partners die de Week van het Microkrediet mee mogelijk maken: BNP Paribas Fortis - Hefboom - Partena - AG Insurance - Metro - JCDecaux - Le Soir - Unizo - VDAB - PMV - European Investment Fund - Wallonie - Actiris - Agentschap Innoveren en Ondernemen - MIVB/STIB.

Adem Syuleyman (klant microStart) en Kris Peeters (Vice-eersteminister en Minister van Werk)
Antoon Vandevelde (voorzitter Hefboom)
Carolien en Nancy Lembe (klanten microStart)
Fons Leroy (gedelegeerd bestuurder VDAB)
Herman Daems (voorzitter BNP Paribas Fortis)
Kris Peeters (Vice-eersteminister en Minister van Werk)
Kris Peeters, Vice-eersteminister en Minister van Werk
Luc Haegemans (voorzitter microStart)
Luc Haegemans (voorzitter microStart) en Muataz Al Zaim (klant microStart/Impulskrediet)
Muataz Al Zaim (klant microStart/Impulskrediet)
Muataz Al Zaim (klant microStart/Impulskrediet), Kris Peeters (Vice-eersteminister en Minister van Werk) en Carolien en Nancy Lembe (klanten microStart)