microStart geeft Gentse ondernemers duwtje in de rug

Koningin Mathilde neemt deel aan rondetafel met 9 ondernemers

Donderdag 7 juni 2018 — Engagement : sleutel tot succes

microStart werd in 2010 in België opgericht en is een gemeenschapplijk initiatief van Adie, de pionier in Europese microfinanciering, BNP Paribas Fortis en het Europees Investeringsfonds.

microStart financiert starters en gevestigde ondernemers die willen groeien met behulp van kleine leningen maar geen toegang hebben tot het traditionele banksysteem. Volgens microStart heeft iedereen, los van inkomen, opleiding of herkomst een onvervreemdbaar recht op economisch initiatief en het recht om het lot in eigen handen te nemen. microStart beperkt zich niet tot het verstrekken van microleningen maar zorgt voor gratis begeleiding en advies, coaching en opleidingen. Hiervoor kan microStart rekenen op de medewerking van 150 vrijwilligers, waaronder heel wat enthousiaste medewerkers van BNP Paribas Fortis.

Indrukwekkende groeicurve

Vandaag is microStart een van de meest dynamische en vernieuwende Europese spelers voor professionele microkredieten. De cijfers die microStart kan voorleggen, spreken boekdelen: in totaal werden er ruim 4000 kredieten verstrekt, samen goed voor bijna 30 miljoen euro.

In de onderstaande grafiek kunt u de evolutie op jaarbasis zien van het aantal toegekende kredieten en het overeenstemmende bedrag. De grafiek geeft de evolutie weer vanaf de start tot eind 2017.

Dankzij de financiering én de begeleiding van de kredietnemers, kan microStart een écht verschil maken en kunnen we spreken van een daadwerkelijke maatschappelijke impact: dankzij microStart werden er de afgelopen jaren maar liefst 2000 arbeidsplaatsen gecreëerd!

Koninklijke belangstelling

Vandaag vereert Koningin Mathilde de Gentse  ontbijt- en lunchbar WAY in Gent met een bezoek. Het bezoek van de koningin kadert in haar steun voor de microfinancieringsprojecten van  microStart. De koningin ontmoet er de medewerkers, vrijwilligers en het microStart team. Aansluitend woont ze een rondetafelgesprek bij met micro-ondernemers. De koningin volgt al jaren de ontwikkelingen in de microfinancieringssector zowel in België als in het buitenland.

Max Jadot, CEO van BNP Paribas Fortis: “Als CEO van BNP Paribas Fortis ligt microStart mij zeer nauw aan het hart, aangezien onze bank sinds het prille begin zijn schouders heeft gezet onder dit project met maatschappelijke impact. Ik ben dan ook zeer vereerd met de belangstelling van Hare Majesteit de Koningin Mathilde voor microStart.

Dit sterkt mij in de overtuiging dat we destijds de juiste keuze hebben gemaakt. Ik ben er immers van overtuigd dat banken een maatschappelijke rol te vervullen hebben. Dit doen we enerzijds via onze kerntaak – het omzetten van deposito’s in kredieten – maar onder andere ook door onze steun te verlenen aan initiatieven als microStart.“

Patrick Sapy, CEO van microStart: “We zijn verheugd om Hare Majesteit de Koningin voor een derde keer te mogen ontvangen. microStart blijft aantonen dat België een land is waar initiatieven talrijk zijn. Ons doel is om de ondernemers steeds te blijven aanmoedigen, soms tegen de stereotypen in, en aan elkeen toegang te geven tot kredieten en een correcte begeleiding. Zo draagt microStart bij tot hun succes en geven we hoop aan ondernemers met een droom.”

Koningin Mathilde werd warm onthaald in de stijlvolle culinaire hotspot WAY, die door wereldkampioene koffiezetten en bedrijfsleidster Charlene de Buysere in 2017 werd opgestart. Charlene De Buysere, bedrijfsleidster WAY, vertelt: “Koffie is altijd mijn grote passie geweest. Dankzij microStart werd de passie een concreet project. Ze boden mij ook advies aan om van mijn zaak een echt succes te maken. Het is dan ook een ware eer en een teken van erkenning om Hare Majesteit de Koningin vandaag te mogen ontvangen.”

Tijdens de rondetafel sprak Koningin Mathilde met negen ondernemers die actief zijn in héél uiteenlopende domeinen. Elk van hen kon zij project verwezenlijken dankzij microStart. Tijdens het gesprek getuigden de ondernemers van hun soms verassend parcours. Hicham El Sghiar, bijvoorbeeld, maakt met zijn bedrijfje ArGand organische arganolie en draagt zo bij tot de emancipatie van vrouwen in Marokko, met een eerlijk loon voor hun werk. Ook onderneemster Cecilia Ntelo-Wa-Leko zat mee aan tafel: zij is een gespecialiseerde lerares die een crèche runt voor dove en niet-dove kinderen. Ze vond dat er een structureel tekort was voor kleine kinderen met een beperking en is gestart met de kinderopvang Zafara ASBL waar dove kinderen en niet-dove kinderen samen kunnen interageren en waar er supervisie aanwezig is van een professioneel en dynamisch team.

Cijfers liegen niet : wat is de reële impact van microfinanciëring ?

De Vlerick Business School, KPMG en VISES hebben in oktober 2017 een studie uitgevoerd om de sociaal-economische impact van microkrediet in België te meten. Uit de resultaten blijkt dat voor elke euro geïnvesteerd in microkrediet de gemeenschap er vier terugkrijgt, dat de integratiegraad van de gefinancierde micro-ondernemers 84% bedraagt en dat het overlevingspercentage van de opgerichte ondernemingen 75% beloopt. Elke door microStart gefinancierde micro-ondernemer creëerde bovendien 1,6 arbeidsplaatsen. Deze drie studies bevestigen  dat microkredieten een tastbare impact hebben op de lokale economie.

Profielen van de ondernemers en foto’s in de bijlage van dit persbericht

Rodrigue Delépine Voice Agency