microStart Gent viert de vijfde editie van de Week van het Microkrediet

Met de opening van een nieuw kantoor, in aanwezigheid van Gentse micro-ondernemers en Mathias de Clercq, eerste schepen en schepen van Haven, Economie en Ondernemen

Woensdag 9 maart 2016 — Van 14 tot 18 maart vindt de vijfde editie van de Week van het Microkrediet plaats, een initiatief van microStart. Voor het eerst wordt de week georganiseerd in samenwerking met de Vlaamse microkredietvereniging Hefboom. Maar er zijn nog meer nieuwigheden: het evenement werd onder de Hoge Bescherming van Hare Majesteit de Koningin geplaatst en wordt gesteund door Marianne Thyssen, Europees commissaris voor Werkgelegenheid, Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmobiliteit.

Een evenement dat in alle grote Belgische steden gevierd zal worden, met aparte activiteiten in Gent.

De Week van het Microkrediet wil ondernemers met meer ideeën dan geld wijzen op het belang van microkrediet als springplank naar een eigen zaak. En het is ook een unieke kans voor microStart om de economische en politieke beleidsmakers bewust te maken van de obstakels die al te vaak een rem vormen op het oprichten van een eigen zaak.

Sinds vorig jaar heeft microStart de Week van het Microkrediet ook nationale ruchtbaarheid gegeven door verschillende activiteiten te organiseren in al haar agentschappen en hun buurtantennes.

Er staat geen leeftijd op het starten van je eigen zaak

Dit jaar staat het evenement onder de hoge bescherming van Koningin Mathilde. Een eer en een waar genoegen die zullen bijdragen tot een zo breed mogelijke verspreiding van de boodschap die microStart dit jaar wil overbrengen: er staat geen leeftijd op ondernemen.

Ondernemen is echt een tijdloze uitdaging die niet enkel voorbehouden is aan één bepaalde leeftijdsgroep. Ongeacht de leeftijd van de ondernemers, zal microStart zowel de indieners van nieuwe projecten als de huidige ondernemers blijven financieren en begeleiden.

"Het hoogtepunt van deze week is voor microStart Gent zeker en vast de opening van het nieuwe kantoor in de Voormuide. We hopen dat nog meer Gentse, maar ook Oost-Vlaamse micro-ondernemers hun weg zullen vinden naar microStart en dat we hen in onze nieuwe infrastructuur nog beter kunnen ontvangen,” klinkt Stijn Demuynck enthousiast.

Een nieuw kantoor voor Gent, maar ook permanentie ver daarbuiten

Met een nieuw kantoor in Gent en een permanentie in Oostende, Kortrijk en Sint-Niklaas, bereikt microStart Gent zowel micro-ondernemers in Oost-Vlaanderen als in West-Vlaanderen. En met succes. Sinds de start in juni 2013  kreeg het lokale agentschap al 1.069 kandidaat-ondernemers over de vloer, waarvan 253 een microkrediet ontvingen en 474 ondernemers begeleid werden.

Lokaal aanwezig zijn is volgens Stijn Demuynck heel belangrijk: “Het is geweldig om een regio te helpen met haar ontwikkeling. Wij ondervinden aan de lijve dat de aanwezigheid van microStart een directe impact heeft op de inwoners en hun omgeving.

Op de agenda in Gent:

Tijdens de Week van het Microkrediet organiseert microStart Gent verschillende activiteiten, hier kan u een overzicht vinden:

■ Maandag 14 maart: Ondernemerscafé, De OTTO BAR in Kortrijk

Waar: Grote Markt Kortrijk | Wanneer: 9u – 15u

■ Dinsdag 15 maart: Klantenbezoek Gent

Waar: verschillende plaatsen in Gent

■ Woensdag 16 maart: Ondernemerscafé, De OTTO BAR in Sint-Niklaas

Waar: Grote Markt Sint-Niklaas | Wanneer: 9u – 15u

■ Donderdag 17 maart: Ondernemerscafé, De OTTO BAR in Oostende

Waar: Sint-Petrus-en-Paulusplein | Wanneer: 9u – 15u

Vrijdag 18 maart: Officiële opening nieuw agentschap in Gent met Mathias Declercq, Gents Schepen van Economie en Ondernemen

Waar: microStart Gent, Voormuide 41, 9000 Gent | Wanneer: 12u – 14u

Voor het volledige programma van de Week van het Microkrediet in België kan u terecht op de website www.microStart.be

Gentse microStarters, enkele portretten

Marieken - Mmmmmmar

Marieken is grafisch vormgeefster – illustrator  en zeefdrukster. Ze ontwerpt kaartjes, logo’s en omslagen. Ze maakte al een bekende serie gezeefdrukte postkaartjes van steden zoals Gent, Brugge en New York. Haar zaak ligt “in de ruimte.” Een platform voor exposities, workshops, residenties en muziek. Daarnaast is het ook een werkplek voor verschillende onafhankelijke ateliers. Dankzij microStart Gent kon Marieken het nodige materiaal aankopen om haar creaties optimaal te produceren.

Een Ethiopisch restaurant in het hart van Gent

Daniel (33) is de eigenaar en uitbater van Muday, een Ethiopisch restaurant in de Sint-Salvatorstraat dat in oktober 2015 zijn deuren opende. Daniel bouwde de zaak volledig zelf uit. Mede dankzij de begeleiding en de lening van microStart kon hij deze opstart financieren.  

Dansen in de bar van Jaroslav 

Jaroslav nam in december de voormalige Bar Deco in het studentenkwartier van Gent over en doopte dit tot Verdan Bar. Met wekelijkse live optredens, probeert Jaroslav een gezellig en origineel muziekcafé uit de grond te stampen. Gypsie Wolves is de huisband waar Jaroslav ook zelf deel van uitmaakt. Op vrijdag kan iedereen er terecht voor een discobar. Jaroslav is Slowaaks van afkomst en woont al 20 jaar in België. De overname was mogelijk dankzij de financiering van microStart, ook de eerste stock kon Jaroslav aankopen dankzij zijn lening bij microStart.

Tom – Nanto: zandstralen en luchtgommen

Op eigen krachten startte Tom vorige zomer zijn eigen zaak Nanto, gespecialiseerd in luchtgommen en zandstralen. Hij legt zich vooral toe op het fijner en delicater werk zoals renovaties of het opwaarderen van oude meubels en ander houtwerk. De lening van microStart gebruikte hij voor de aankoop van zijn camionette en extra materiaal.