microStart opent haar tweede Vlaamse agentschap in Antwerpen

microStart opent haar tweede Vlaamse agentschap in Antwerpen

Al 40 nieuwe jobs in de Scheldestad dankzij microkredieten

Dinsdag 18 november 2014 — microStart breidt haar aanwezigheid in Vlaanderen uit met de feestelijke opening van haar kantoor in de Dambruggestraat. Die vond gisterenavond plaats in aanwezigheid van vertegenwoordigers van het Antwerpse stadsbestuur en de diverse betrokkenen bij het project. Nog voor haar officiële start heeft de organisatie voor microkredieten al voor 40 nieuwe banen in Antwerpen gezorgd.   

Sinds haar lancering vier jaar geleden helpt microStart mensen die buiten het klassieke bankensysteem vallen met het starten van een eigen zaak dankzij een microkrediet en gratis begeleiding. In vier jaar tijd heeft microStart zo al 600 banen gecreëerd. Een recente studie van de Vlerick Business School op verzoek van BNP Paribas Fortis, de belangrijkste partner van microStart, bewees het positieve effect van de activiteiten van microStart voor jobcreatie en de strijd tegen armoede en sociale uitsluiting.

Deze problematiek beperkt zich niet tot het Brusselse en daarom vond microStart ook een bredere geografische werking belangrijk. In Vlaanderen opent nu dus, na een filiaal in Gent vorig jaar, een Antwerps kantoor haar deuren. Ook zijn er ondertussen agentschappen in Charleroi en Luik.

Microkrediet in de strijd tegen armoede

Francine Carron, manager van het Antwerpse agentschap, noemt de aanwezigheid van microStart in de Scheldestad een onmiddellijk succes: "We ontvangen al klanten op tijdelijke locaties sinds maart, en merkten onmiddellijk de grote vraag naar microkredieten. In Antwerpen zitten duidelijk veel mensen die willen ondernemen, maar die het aan middelen ontbreken. Vaak worden ze ook geconfronteerd met hogere huurprijzen en andere lasten dan elders in Vlaanderen."

Momenteel telt microStart Antwerpen twee fulltime medewerkers. Daar komt binnenkort een derde bij. Bovendien is het kantoor ook voortdurend op zoek naar een groot aantal vrijwilligers, die klanten gratis begeleiden op vlak van o.a. bedrijfsbeheer, marketing en financiën.

"Ons initiële doel was om 40 microkredieten van gemiddeld € 5.000 te verstrekken tegen eind 2014. We zitten er nu al aan 60 ter waarde van gemiddeld € 9.000. Op die manier hebben we bijgedragen tot de creatie of de bestendiging van maar liefst 40 nieuwe banen in Antwerpen. Tegen het einde van het jaar zouden we graag de kaap van 80 microkredieten ronden", vervolgt Carron.  

Typisch Antwerps klantenbestand

Kenmerkend voor Antwerpen tegenover de andere microStart-steden lijkt de diversiteit in nationaliteiten en soorten bedrijven die mensen willen beginnen. "We kregen al 150 mensen over de vloer met 19 verschillende nationaliteiten uit alle windstreken: Afrika, Azië, Zuid-Amerika… Het type zaak dat ze willen starten varieert sterk. Er zijn mensen die kledingzaken of voedingswinkels willen openen, maar we krijgen evengoed creatieve ondernemers over de vloer voor een modeproject of pakweg een urban radiozender", legt Carron uit.

Het doelpubliek dichtbij

Het agentschap bevindt zich in de Dambruggestraat, middenin de Seefhoek, een uitgelezen locatie wegens haar sociale samenstelling. Bovendien is het kantoor niet ver gelegen van het Centraal Station en wordt de bereikbaarheid nog vergroot door een metrostation in de buurt.

Gisteren werd het agentschap feestelijk ingehuldigd, in het bijzijn van de Antwerpse schepenen Philip Heylen en Koen Kennis, verantwoordelijken van BNP Paribas Fortis en verschillende Antwerpse micro-ondernemers.