MICROSTART VERSTREKTE 10 MILJOEN EURO IN DE STRIJD TEGEN WERKLOOSHEID

MICROSTART VERSTREKTE 10 MILJOEN EURO IN DE STRIJD TEGEN WERKLOOSHEID

Al 100 nieuwe jobs in Antwerpen dankzij microkredieten

Donderdag 23 juli 2015 — Antwerpen, 23 juli 2015 – microStart bereikte deze week een nieuwe mijlpaal die het grote succes van microkredieten in ons land bevestigt. Sinds haar start begin 2011 verstrekte de microkredietinstelling al 10 miljoen euro aan microkredieten, goed voor 1000 nieuwe jobs, waarvan 100 in Antwerpen.

Met microleningen van 500 tot 15.000 euro en gratis begeleiding geeft microStart personen ‘met meer ideeën dan geld’, die niet terechtkunnen in het klassieke bankcircuit (kleine zelfstandigen, werklozen, OCMW-steuntrekkers...), de kans om hun eigen onderneming op te starten of verder uit te bouwen.

Sinds de lancering in 2011 kende microStart al 10 miljoen euro aan microkredieten in heel België toe. Het is het totale bedrag dat tot nu toe werd uitgeleend door haar lokale agentschappen in Antwerpen, Brussel, Gent, Luik en Charleroi.

Achter dit indrukwekkende maar enigszins abstracte cijfer - dat niettemin een bewijs is voor de hoge vlucht van microkredieten in ons land - schuilt echter vooral de concrete realiteit van 1400 ondersteunde bedrijven en 1000 nieuwe jobs. In Antwerpen alleen gaat het om 190 ondernemingen en 100 banen.

YETIS BÜSER: TEXTIELARBEIDER WORDT KAPPER

Yetis Büser is een van de Antwerpse microStarters (zie foto). Tot 2011 werkte hij als arbeider in de textielsector. Maar toen hij last kreeg van zijn schouder, moest hij op zoek naar een nieuwe uitdaging. Yetis, die in Turkije nog kapper was geweest, besloot om opnieuw voor zijn droom te gaan: een eigen kapperszaak. Met het microkrediet van microStart en de steun van een coach kon hij een pand opknappen en inrichten in Sint-Niklaas. Sinds mei 2015 is Yetis de trotse eigenaar van zijn eigen kapperszaak.

Elke dag ontmoeten de adviseurs van microStart mensen als Yetis Büser. De sleutel tot hun succes bestaat erin naar deze ondernemers te luisteren, een vertrouwensband met hen op te bouwen, samen een realistisch plan uit te werken en hen intensief te begeleiden bij de opstart of de ontwikkeling van hun activiteiten.

Om zijn rol ten volle te vervullen, kan microStart rekenen op de steun van tal van partners, onder wie BNP Paribas Fortis die de microfinancieringsinstelling een kredietlijn verschaft om de micro-ondernemers te financieren. Uit een Vlerick-studie in samenwerking met de bank bleek onlangs dat microkredieten in 80% van de gevallen tot duurzame jobs leiden. 

Perscontact:

Wenst u meer informatie, een interview of beeldmateriaal? Neem dan contact op met:

Voice Agency – Laure Vandeghinste — press@voice.be – 02/893.98.76

Website: www.microstart.be

Yetis Büser
Laure Vandeghinste Voice Agency