microStart wil in 2022 bijna 500 personen met een migratieachtergrond begeleiden om hun eigen zaak op te richten
Iedereen kan ondernemen, ongeacht zijn of haar afkomst
-min.jpg)
MICROSTART, EENVOUDIGE DIENSTEN DIE VOOR IEDEREEN TOEGANKELIJK ZIJN
Op 17 juni 2022 organiseert microStart in 5 grote Belgische steden een dag gewijd aan het ondernemerschap van mensen met een migratieachtergrond. Het opzet: zorgen dat iedereen die er het project, de zin en de overtuiging voor heeft ondernemer kan worden. Voor mensen met een migratieachtergrond blijft dat een hele uitdaging. De hindernissen om in België een eigen zaak uit te bouwen zijn voor hen immers nog talrijker: barrières op het vlak van taal, cultuur, financiën, administratie … Alles wat een rem zet op het ondernemerschap wegnemen en het zo voor iedereen toegankelijk maken, dat is de missie die microStart voor zichzelf vooropgesteld heeft!
DEZE ONDERNEMERS INSPIREREN ONS
Mohammad, eigenaar en uitbater van een Syrisch restaurant, Brussel

Mohammad ontvangt ons in zijn restaurant nabij de Grote Markt om ons zijn verhaal te vertellen. Hij is van Syrische afkomst en kwam in het kader van Erasmus in 2016 naar België. Enkele maanden na zijn aankomst vond hij een job als afwasser in een toeristisch restaurant om zijn studies te bekostigen. Vastbesloten en koppig klom hij al snel op, en na een jaar werd hij manager van het restaurant.
“Ik wilde in het centrum van Brussel zitten. Ik vind dat er te weinig adresjes zijn voor locals, studenten en werknemers waar ze snel en gezond kunnen eten (met vegetarische en veganistische alternatieven) in een aangenaam kader."
Abelone, fashiondesigner en eigenaar van een conceptstore, Antwerpen

“Een eigen winkel biedt een perfecte gelegenheid om mensen uit te nodigen in mijn wereld, in mijn fantasie.”
Abelone stamt uit een familie van ondernemers en is al van kinds af aan gepassioneerd door mode en kunst. In mei jongstleden vierde ze de opening van haar conceptstore in Antwerpen. In haar boetiek stelt Abelone unieke en hoogwaardige kledingstukken voor mannen en vrouwen voor. En opdat iedereen er zijn gading zou vinden, vind je er ook enkele uniseks stukken. Met zijn Deense roots laat Abelone zich inspireren door de Scandinavische kunst om haar eigen universum te creëren, met simpele en minimalistische trekken. Haar filosofie? Een tegengewicht bieden voor de ‘fast fashion’ door op een ethische en ecologisch verantwoorde manier aan de slag te gaan met Europese en gerecycleerde stoffen.
ORIËNTEREN EN ADVISEREN OM BELEMMERINGEN VOOR HET ONDERNEMERSCHAP WEG TE NEMEN
Als persoon met een migratieachtergrond een eigen zaak starten kan zich ontpoppen tot een waar hindernissenparcours. De deelname aan of toegang tot de arbeidsmarkt is nochtans een van de sleutelfactoren voor economische en sociale integratie.
We merken hier volgende moeilijkheden op:
- administratieve problemen als men wil starten als zelfstandige, vooral in een land dat gestructureerd is als België (federaal, regionaal en lokaal)
- culturele verschillen waarmee men geconfronteerd wordt
- de taalbarrière die bepaalde mensen kan tegenhouden om de stap te zetten
- gebrek aan erkenning van de competenties die mensen reeds in hun land van herkomst hebben verworven, maar die niet per se gevalideerd zijn in België
- de toegang tot informatie is voor deze mensen vaak te beperkt en niet aangepast aan hun context
- de toegang tot financiering is ontoereikend
63% van de mensen die door microStart gefinancierd worden, is niet in België geboren en krijgt te kampen met de uitdagingen die we hierboven reeds aanhaalden. microStart zet zijn deuren wagenwijd open in 5 grote Belgische steden (Gent, Antwerpen, Brussel, Luik en Bergen) om naar alle mensen die informatie en antwoorden zoeken te luisteren, en hen te helpen en te informeren. Met meer dan 10 jaar ervaring heeft microStart verschillende maatregelen ontwikkeld om beter tegemoet te komen aan de noden van haar doelpubliek, en daarmee de toegang tot het ondernemerschap te vergemakkelijken. Daaronder vermelden we bij microStart:
- adviseurs die optreden als ‘community officers’, dit wil zeggen dat ze integraal deel uitmaken van de gemeenschap en zo als vertrouwens- en referentiepersonen kunnen optreden, omdat ze goed op de hoogte zijn van de moeilijkheden die deze mensen kunnen ondervinden. De barrières op vlak van taal en cultuur worden opgeheven;
- de toegang tot informatie vergemakkelijken door mensen met een migratieachtergrond proactief te benaderen, binnen hun omgeving en hun eigen gemeenschap;
- een opleidingsmethodologie wordt ontwikkeld om workshops en opleidingen te organiseren die zich specifiek richten tot dit publiek.
Deze maatregelen en methodologieën zijn terug te vinden op de website www.microstart.be
Deze inclusieve methodologie laat ook toe om in te spelen op de toegenomen tekortkomingen die zich in een maatschappij kunnen ontwikkelen, zoals het gebrek aan arbeidskansen voor vluchtelingen die niet enkel bescherming zoeken in België, maar ook deel willen uitmaken van de economie en hun eigen autonomie willen opbouwen. Het voorbeeld van de Oekraïners in België is het meest actuele voorbeeld hiervan dat we kunnen geven.
ACTIES en DOELSTELLINGEN 2022
Om het ondernemerschap toegankelijk te maken voor iedereen, inclusief mensen met een migratieachtergrond, zijn de toegang tot financiering en een professionele en aangepaste begeleiding (toegang tot informatie, oriëntatie, advies) essentieel.
De doelstellingen van microStart voor 2022 zijn duidelijk aangegeven:
- 750 mensen financieren, van wie 480 personen met een migratieachtergrond
- 1.900 mensen begeleiden, van wie 1.140 personen met een migratieachtergrond
- Geografische spreiding: 40% in Vlaanderen - 35% in Brussel - 25% in Wallonië
Samen met zijn partners, namelijk Partena Professional en Moneytrans, en vertegenwoordigers van verschillende gemeenschappen, zal microStart samenkomen met toekomstige ondernemers om hen te sensibiliseren en informeren in verband met de oprichting van een onderneming in België.
NIET TE MISSEN EVENTS
- Brussel
Workshop: ondernemen als nieuwkomer in samenwerking met Convivial, Partena Professional en 1819
- Luik
Workshop: ondernemen als nieuwkomer in samenwerking met Interra Liège
- Bergen
Workshop: ondernemen als nieuwkomer in samenwerking met het Centre Interculturel de Mons-Borinage
- Antwerpen
Infosessie: Ik word zelfstandige: de voorbereiding, de start, de begeleiding
Micro-markt Oost-Europa in samenwerking met We Create, focus Poolse en Oekraïense gemeenschap
- Gent
Infosessie: Ik word zelfstandige: de voorbereiding, de start, de begeleiding in samenwerking met Agentschap Integratie en Inburgering en OCMW Gent
microStart zal zijn methodologie ook delen tijdens de Europese Microfinancieringsconferentie die op dezelfde dag plaatsvindt in Brussel

Lorraine de Fierlant