Ook dit zijn Oost-Vlaamse ondernemers!

Week van het Microkrediet wil vooroordelen over ondernemen wegwerken

Donderdag 15 maart 2018 — ‘Ook ik ben ondernemer!’. Met deze campagne organiseren microStart en Impulskrediet van 19 tot 23 maart opnieuw de Week van het Microkrediet onder de Hoge Bescherming van Hare Majesteit de Koningin. Hoogtepunt wordt de verkiezing van de Micro-ondernemer van het Jaar, waarvoor ook twee Oost-Vlaamse ondernemers in de running zijn.

WEG MET VOOROORDELEN OVER ONDERNEMEN

Dat is de boodschap die microStart en Impulskrediet, twee van de grootste microkredietverleners in onze land, willen meegeven tijdens deze zevende editie van de Week van het Microkrediet. Ondernemen is niet enkel weggelegd voor de ‘happy few’, maar moet mogelijk zijn voor iedereen, ongeacht zijn of haar afkomst, geslacht, sociale achtergrond of leeftijd.

Muhsen Uwaida, bijvoorbeeld, beantwoordt niet meteen aan het klassieke beeld van een ondernemer. Hij kwam in oktober 2015 als Palestijns vluchteling naar België. En hoewel hij jaren ervaring had als accountant, besloot hij de sprong naar het ondernemerschap te wagen in een volledig andere sector. Hij baat intussen de eerste Arabische kruidenierszaak in het centrum van Geraardsbergen uit.    

En zoals Muhsen, zijn er nog vele andere micro-ondernemers die tonen dat iedereen ondernemer kan worden. Wars van alle vooroordelen die vaak heersen ten aanzien van bepaalde bevolkingsgroepen.

TIENTALLEN EVENEMENTEN VOOR ONDERNEMERS

Tijdens de Week van het Microkrediet zullen de teams van microStart en Impulskrediet die positieve boodschap promoten bij hun klanten, partners en het grote publiek, tijdens tientallen evenementen over het hele land. Zo zijn er in Oost-Vlaanderen verschillende infosessies, workshops, getuigenissen, opendeurdagen en netwerkevents, waar kandidaat-ondernemers met concrete plannen voor een micro-onderneming de adviseurs van microStart en Impulskrediet kunnen ontmoeten.

Elke dag van de week staat bovendien in het teken van een specifiek thema dat aansluit bij de globale campagne van deze editie:

·        maandag 19 maart: ondernemer en wereldburger;

·        dinsdag 20 maart: vrouw, moeder, ondernemer;

·        woensdag 21 maart: selfmade ondernemer;

·        donderdag 22 maart: op ondernemen staat leeftijd.  

Het volledige programma ontdekt u op: www.weekvanhetmicrokrediet.be.

STEM VOOR DE MICRO-ONDERNEMER VAN HET JAAR

Het orgelpunt van de week wordt ongetwijfeld de verkiezing van de Micro-ondernemer van het Jaar die wordt bekendgemaakt tijdens het slotevent op vrijdag 23 maart in Brussel. 

Uit heel België werden er 25 micro-ondernemers geselecteerd in de vier categorieën die ook de leidraad vormen voor het programma van de week (zie hierboven). Het publiek bepaalt wie de winnaar in elke categorie wordt door via Facebook te stemmen op zijn of haar favoriet. De winnaar gaat naar huis met €1.000. Uit de verschillende laureaten van de Week zal een jury ten slotte de Micro-ondernemer van het Jaar kiezen, die bekroond zal worden tijdens de slotceremonie op vrijdag 23 maart. Er is ook een Publieksprijs voor de micro-ondernemer die in de loop van de week de meeste stemmen heeft verzameld van het grote publiek.

De genomineerde kandidaten uit de provincie Oost-Vlaanderen zijn:

1. ONDERNEMER EN WERELDBURGER

MUHSEN UWAIDA, ARABISCHE KRUIDENIERSZAAK IN GERAARDSBERGEN

Muhsen Uwaida kwam naar België als Palestijns vluchteling in oktober 2015. In december 2016 werd hij herenigd met zijn familie.

In zijn thuisland had Mushen gedurende 16 jaar als accountant gewerkt bij ‘Palestine Cellular Communications LTD’ als accountant en daarna als hoofd van de dealersunit. Maar hij keek er altijd naar uit om zijn eigen onderneming op te starten. Voor hem was het dan ook een logische stap om zelfstandige te worden in België.

Toch bleek het opstarten van een eigen onderneming als vluchteling niet evident. Mushen werd geconfronteerd met verschillende obstakels, maar hij slaagde erin deze te overwinnen met de hulp van microStart.

Momenteel heeft hij de eerste Arabische kruidenierszaak in het centrum van Geraardsbergen. Hij verkoopt Arabische producten, groenten, fruit, dranken enzovoort. De winkel trekt verschillende soorten klanten aan, Arabieren en Afrikanen, maar evengoed autochtone Geraardsbergenaars. Hij heeft ondertussen een goed netwerk in de stad opgebouwd en beschikt over een uitstekende marketingervaring.

2. OP ONDERNEMEN STAAT GEEN LEEFTIJD

DIRK SEYNHAEVE, BOEKBINDER IN GENT

Dirk (56 jaar) woont en werkt in Ledeberg bij Gent. Vanuit zijn passie voor fotografie groeide ook zijn interesse voor het ambacht van boekbinder. Zo begon hij met het binden van foto’s voor vrienden. Zijn hobby groeide verder uit, waardoor hij zich genoodzaakt zag om als zelfstandig boekbinder aan de slag te gaan.

Momenteel bindt hij niet alleen boeken, maar geeft hij ook workshops om het ambacht in leven te houden. Zo kunt u in het atelier van Dirk zien hoe hij handmatig de boeken bindt en wat de verschillende mogelijkheden zijn binnen deze sector. 

Dirk had een krediet nodig van microStart om de overstap te kunnen maken van hobbyist naar zelfstandig ondernemer. Hij heeft een deel van zijn huis als atelier en winkel ingericht, waar hij nu mensen kan ontvangen om zijn workshops te geven.

Stemmen op uw favoriet kan via deze pagina vanaf maandag 12 maart om 9 uur tot en met 22 maart 16 uur.

NEEM JE TOEKOMST ZELF IN HANDEN

De actie van microStart en Impulskrediet bewijst dat iedereen succesvol kan ondernemen, op voorwaarde dat hij of zij toegang heeft tot financiering en begeleiding op maat, dé twee pijlers van het microkrediet.

Microkrediet is een efficiënte manier om werkloosheid en maatschappelijke uitsluiting tegen te gaan. Ook ondernemers die niet binnen het klassieke bancaire systeem passen, kunnen hun eigen bedrijfje oprichten en succesvol zijn. Gewoon omdat ze hun toekomst graag zelf in handen nemen!

De Week van het Microkrediet is een jaarlijks initiatief met de steun van: BNP Paribas Fortis, AG Insurance, Partena, Hefboom, PMVz, Funds For Good, Lions, Metro, Unizo, VDAB, European Investment Fund, Agentschap Innoveren en Ondernemen, …