Skip to Content

Ook dit zijn West-Vlaamse ondernemers!

Week van het Microkrediet wil vooroordelen over ondernemen wegwerken

‘Ook ik ben ondernemer!’. Met deze campagne organiseren microStart en Impulskrediet van 19 tot 23 maart opnieuw de Week van het Microkrediet onder de Hoge Bescherming van Hare Majesteit de Koningin. Hoogtepunt wordt de verkiezing van de Micro-ondernemer van het Jaar, waarvoor ook vier West-Vlaamse ondernemers in de running zijn.

WEG MET VOOROORDELEN OVER ONDERNEMEN

Dat is de boodschap die microStart en Impulskrediet, twee van de grootste microkredietverleners in onze land, willen meegeven tijdens deze zevende editie van de Week van het Microkrediet. Ondernemen is niet enkel weggelegd voor de ‘happy few’, maar moet mogelijk zijn voor iedereen, ongeacht zijn of haar afkomst, geslacht, sociale achtergrond of leeftijd.

Marilena Georgescu, bijvoorbeeld, beantwoordt niet meteen aan het klassieke beeld van een ondernemer. Ze verhuisde enkele jaren geleden met haar kinderen vanuit Roemenië naar België, waar ze zich in het West-Vlaamse Ichtegem vestigde. Van haar man die destijds in de bouw werkte, had ze enorm veel geleerd over de sector en zo besloot ze om in ons land haar kans te wagen als onderneemster in de bouwsector. Niet meteen een voor de hand liggende keuze als vrouw.

En zoals Marilena, zijn er nog vele andere micro-ondernemers die tonen dat iedereen ondernemer kan worden. Wars van alle vooroordelen die vaak heersen ten aanzien van bepaalde bevolkingsgroepen.

TIENTALLEN EVENEMENTEN VOOR ONDERNEMERS

Tijdens de Week van het Microkrediet zullen de teams van microStart en Impulskrediet die positieve boodschap promoten bij hun klanten, partners en het grote publiek, tijdens tientallen evenementen over het hele land. Zo zijn er ook in Kortrijk en Oostende verschillende infosessies, workshops en kennismakingsmomenten, waar kandidaat-ondernemers met concrete plannen voor een micro-onderneming de adviseurs van microStart en Impulskrediet kunnen ontmoeten.

Elke dag van de week staat bovendien in het teken van een specifiek thema dat aansluit bij de globale campagne van deze editie:

·        maandag 19 maart: ondernemer en wereldburger;

·        dinsdag 20 maart: vrouw, moeder, ondernemer;

·        woensdag 21 maart: selfmade ondernemer;

·        donderdag 22 maart: op ondernemen staat leeftijd.  

Het volledige programma ontdekt u op: www.weekvanhetmicrokrediet.be

STEM VOOR DE MICRO-ONDERNEMER VAN HET JAAR

Het orgelpunt van de week wordt ongetwijfeld de verkiezing van de Micro-ondernemer van het Jaar die wordt bekendgemaakt tijdens het slotevent op vrijdag 23 maart in Brussel. 

Uit heel België werden er 25 micro-ondernemers geselecteerd in de vier categorieën die ook de leidraad vormen voor het programma van de week (zie hierboven). Het publiek bepaalt wie de winnaar in elke categorie wordt door via Facebook te stemmen op zijn of haar favoriet. De winnaar gaat naar huis met €1.000.

Uit de verschillende laureaten van de Week zal een jury ten slotte de Micro-ondernemer van het Jaar kiezen, die bekroond zal worden tijdens de slotceremonie op vrijdag 23 maart. Er is ook een Publieksprijs voor de micro-ondernemer die in de loop van de week de meeste stemmen heeft verzameld van het grote publiek.

De genomineerde kandidaten uit de provincie West-Vlaanderen zijn:

1.  ONDERNEMER EN WERELDBURGER

PARAMIJT GHOTRA, KRUIDENIERSZAKEN IN BEKKEVOORT EN SCHERPENHEUVEL

Paramjit is een Indiaas ondernemer. In 2008 verhuisde hij naar België en ging aanvankelijk als arbeider aan de slag in een productiebedrijf.

De ‘goesting’ om voor zichzelf te beginnen was echter te groot en hij besloot een nachtwinkel over te nemen in Bekkevoort. Hij deed dit in bijberoep, terwijl hij nog in loondienst werkte. Maar uiteindelijk bleek die combinatie niet meer haalbaar en daarom besloot hij voltijds voor zijn eigen zaak te gaan.

Midden 2017 zag Paramjit de kans schoon om een tweede zaak over te nemen, ditmaal een buurtwinkel in Scherpenheuvel. Hij deed dit deels met eigen middelen, maar vroeg nog een Impulskrediet van 25.000 euro aan om zijn voorraad op te bouwen. Paramjit getuigde van echt ondernemerschap en in combinatie met zijn kennis van cijfers en bedrijfsvoering wist hij het kredietcomité te overtuigen.

2.      VROUW, MOEDER,  ONDERNEMER

MARILENA GEORGESCU, ONDERNEEMSTER IN DE BOUWSECTOR UIT ICHTEGEM

Marilena Georgescu (38 jaar) woont samen met haar partner en kinderen in het West-Vlaamse Ichtegem. Ze leerde het nodige over de constructie- en bouwsector door haar man te observeren tijdens zijn werk. 

Nadat ze vanuit Roemenië naar België verhuisde met haar kinderen, besliste Marilena dat werken in de bouwsector niet alleen was waar ze goed in was en wat haar zou helpen om haar gezin te onderhouden, maar dat dit ook hetgene was dat ze graag deed. 

In april begon ze als onderneemster in de bouwsector. Ze doet vooral renovaties voor kleine ondernemingen en particulieren. Marilena is een liefdevolle moeder en een dynamische, ambitieuze en hardwerkende onderneemster. microStart verzorgde de financiering van haar project zodat ze een camionette en het nodige materiaal kon aankopen en een lift kon lenen voor haar werkzaamheden.

3.      SELFMADE ONDERNEMER​

ANA MOURA, SCHOONHEIDSSALON in KORTRIJK

Ana Moura is 33 jaar oud en afkomstig uit Angola. Ze leeft samen met haar zoon in Kortrijk. Ook al maakte Ana haar middelbare school niet af, dat weerhield haar er niet van om haar passie na te streven.

Ze volgde verschillende cursussen, coachingsessies en stages om haar kennis van het bedrijfsbeheer te verbeteren. Vervolgens opende Ana haar eigen beautysalon, ‘Beauty Clinic Moura’, in Kortrijk. Het salon biedt verschillende diensten aan, gaande van manicure tot epilatie. Ze is een specialiste in wimperextensions en biedt ook massages aan. 

microStart heeft het beautysalon mee gefinancierd, waardoor Ana in staat was om het nodige materiaal aan te kopen om haar activiteiten uit te bouwen.

Mandy Van Kerkhove, KINDERKLEDINGZAAK IN ROESELARE

Mandy Van Kerkhove, 42 jaar, opende onlangs, met de hulp van een Impulskrediet, een pop-up shop in het centrum van Roeselare. Ze volgde na haar middelbare school geen verdere opleiding, maar door haar ervaring als moeder van acht kinderen was ze de geknipte persoon om een kinderkledingzaak te beginnen. Ze volgde ook een cursus bedrijfsbeheer om zo sterker in haar schoenen te staan als onderneemster. Mandy zorgt er voor dat haar eigen zaak “Les dix étoiles” ook wordt ondersteund door een webshop en een Facebookpagina.

Stemmen op uw favoriet kan via deze pagina vanaf maandag 12 maart om 9 uur tot en met 22 maart 16 uur.

NEEM JE TOEKOMST ZELF IN HANDEN

De actie van microStart en Impulskrediet bewijst dat iedereen succesvol kan ondernemen, op voorwaarde dat hij of zij toegang heeft tot financiering en begeleiding op maat, dé twee pijlers van het microkrediet.

Microkrediet is een efficiënte manier om werkloosheid en maatschappelijke uitsluiting tegen te gaan. Ook ondernemers die niet binnen het klassieke bancaire systeem passen, kunnen hun eigen bedrijfje oprichten en succesvol zijn. Gewoon omdat ze hun toekomst graag zelf in handen nemen!

De Week van het Microkrediet is een jaarlijks initiatief met de steun van: BNP Paribas Fortis, AG Insurance, Partena, Hefboom, PMVz, Funds For Good, Lions, Metro, Unizo, VDAB, European Investment Fund, Agentschap Innoveren en Ondernemen, …

Alle info over de Week van het Microkrediet vindt u op: www.weekvanhetmicrokrediet.be

Contacteer ons
Over microStart

microStart is de belangrijkste instelling voor microkrediet van ons land. Het werd gesticht door Adie (l’Association pour le Droit à l’Initiative Économique), de Europese pionier op het vlak van microkrediet, BNP Paribas Fortis, de grootste bank van België, en het Europees Investeringsfonds. Deze partners en historische aandeelhouders van microStart werden versterkt door AG Insurance in 2014 en Partena Professional in 2016.