Van 7 tot 11 maart: microStart ontmoetingen over ondernemerschap: een nieuwe kans voor werkzoekenden

Dit jaar wil microStart zowat 200 werkzoekende kandidaat-ondernemers financieren en/of begeleiden om hun onderneming op te richten, waarvan 40% in Vlaanderen.

Van 7 tot 11 maart organiseert microStart samen met haarzijn partners overal in België gratis evenementen om werkzoekenden warm te maken om een onderneming op te richten en hen hiervoor alle informatie te bezorgen. Vijf dagen lang vinden in Vlaanderen, Brussel en Wallonië tal van evenementen plaats, zoals infosessies, workshops rond ondernemerschap, ontmoetingen met ondernemers en nog veel meer, voor wie het aandurft om een eigen zaak op te richten en te starten als ondernemer. Meer informatie kun je terugvinden op microstart.be

microStart wil in 2022 200 werkzoekenden een nieuwe kans bieden door hen te financieren om hun eigen zaak te creëren. Daarnaast wil de organisatie ook 300 werkzoekenden via begeleiding op maat op weg zetten om een zelfstandige activiteit te starten.

Deze ontmoetingsweek van 7 tot 11 maart wordt georganiseerd met de financiële steun van Partena Professional, partner en aandeelhouder van microStart.

Durf dromen, durf ondernemen

Voor werkzoekenden kan de oprichting van een eigen zaak een stap zijn naar professionele integratie. Het is een manier om financiële onafhankelijkheid te verwerven, controle te krijgen over je professionele carrière en om je dromen waar te maken.

Dankzij begeleiding en financiering, die toegankelijk zijn voor alle soorten projecten, zijn de diensten van microStart aangepast aan een publiek die vaker obstakels kent bij het opstarten van een eigen zaak. Die obstakels hebben te maken met de huidige situatie van de persoon (geen stabiele job of geen job bijvoorbeeld), zijn/haar parcours, de zaak die de persoon overweegt op te starten, een gebrek aan middelen of nog te vaak de taalbarrière. De diensten van microStart houden hier rekening mee, door voornamelijk een mondelinge methodologie toe te passen, en zich te concentreren op de persoon en zijn/haar parcours.

Van de 649 ondernemers die microStart in 2021 financierde, waren er 152 werkzoekenden die de kans kregen om hun onderneming op te richten. microStart begeleidde daarnaast 230 werkzoekenden via collectieve opleidingen en via individuele coachingsessies om hun ondernemingsproject zo goed mogelijk voor te bereiden. 

microStart: 2021 in cijfers

  • 23% van de door microStart gefinancierde ondernemers zijn werkzoekend wanneer ze hun financieringsaanvraag voorleggen.
  • 37% van de werkzoekenden die microStart financiert, zijn vrouwen

 De cijfers spreken voor zich en maken duidelijk in welke kwetsbare situatie deze personen zich bevinden wanneer ze op microStart een beroep doen:

  • 74% van hen heeft geen (erkend) diploma hoger onderwijs;
  • 82% ontvangt een uitkering;
  • 60% van hen zijn buiten Europa geboren en 32% in België.

De door microStart verstrekte financiering en/of begeleiding zorgen voor een doorbraak en amper twee jaar later zijn deze personen op een duurzame manier professioneel geïntegreerd:

  • 70% van de starters zijn na twee jaar nog altijd aan de slag;
  • 82% werkt twee tot drie jaar na hun financiering als zelfstandige of in loondienst.

Hulp bij het opstarten van een bedrijf voor werkzoekenden

Om de obstakels voor starters te verlagen, zijn de diensten van microStart eenvoudig en voor iedereen toegankelijk. Gekoppeld aan de verschillende steunmaatregelen van de overheid voor de oprichting van een onderneming (zoals de maatregel ‘Springplank naar Zelfstandige’ (federaal), de transitiepremie voor ondernemers in Vlaanderen, de premie voor zelfstandigen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Airbagpremie in Wallonië), is het zelf creëren van werkgelegenheid een concrete oplossing voor     werkloosheid.

In Vlaanderen steunen het OCMW van Gent en microStart samen een kansarm publiek: microStart wil zijn ervaring met die samenwerking benutten om ook elders in het land dergelijke samenwerkingsverbanden op te zetten.

In heel België genieten jaarlijks zowat 225.000 personen van het recht op maatschappelijke integratie of van een leefloon. OCMW's begeleiden ook elk jaar meer dan 100.000 personen in het kader van individuele projecten voor maatschappelijke integratie om via professionele integratie financiële autonomie en onafhankelijkheid te bereiken.

Sinds 2017 werken het OCMW van Gent (MAACT) en microStart samen om van het zelf creëren van werkgelegenheid een oplossing te maken voor de professionele integratie van OCMW-gebruikers. Dit door plannen voor een zakelijk project uit te werken en hen ondernemersvaardigheden bij te brengen. microStart helpt hen om hun project vorm te geven en financiert de opstart ervan zodra het project degelijk onderbouwd is. De OCMW-begunstigden behouden tijdens de opstart gedurende een periode van maximum twaalf maanden een deel van hun leefloon om de persoonlijke financiële risico's die de kandidaat-ondernemers nemen, te beperken.

Concreet liet deze samenwerking toe om de laatste 2 jaar 43 kandidaat-ondernemers te begeleiden. 16 van hen hebben intussen effectief een eigen zaak opgericht.

"Vijf jaar geleden is er een mooie samenwerking ontstaan met het OCMW. Wij vonden het verhaal van microStart interessant omdat wij niet alle kennis en tijd in huis hebben om mensen te helpen bij het opstarten. De kennis van de materie van microStart helpt onze klanten heel goed. Wij hebben samen al verschillende succesvolle projecten gelanceerd. Het geeft voldoening."

Tanja Van de Veire - OCMW Gent 

Alle personen die omwille van hun precaire en kansarme situatie een nieuwe invulling willen geven aan hun professionele leven, krijgen hier echte kansen aangeboden.
Mis je afspraak met microStart van 7 tot 11 maart dus niet.

Persdossier-ontmoetingen-ONDERNEMEN-nl.pdf

PDF - 4.7 Mb

Sociale impactstudie van microStart in België - 2021.pdf

PDF - 6.3 Mb

François Gehot

Voice Agency

Olivia Van den Bogaert

Partnerships, Fundraising and advocacy, microStart

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over microStart

microStart is de grootste microfinancieringsinstelling van ons land. Al meer dan tien jaar financieren en begeleiden de werknemers en vrijwilligers van de organisatie (toekomstige) ondernemers bij de oprichting en uitbouw van hun eigen zaak, om zo de obstakels die het ondernemerschap in de weg staan weg te werken. microStart werd opgericht in 2011 op initiatief van Adie, pionier op het vlak van microfinanciering in Europa, BNP Paribas Fortis en het Europees Investeringsfonds. Deze historische partners en aandeelhouders kregen sindsdien versterking van AG Insurance en Partena Professional. 

Neem contact op met

Fiennesstraat 77 1070 Brussel

[email protected]

www.microstart.be