Vierde Week van het Microkrediet zet ondernemers met meer ideeën dan geld in de kijker

Vierde Week van het Microkrediet zet ondernemers met meer ideeën dan geld in de kijker

Succesvolle aftrap voor de Vierde week van het Microkrediet

Dinsdag 10 maart 2015 — Vandaag werd de aftrap gegeven voor de vierde editie van de Week van het Microkrediet, georganiseerd door microStart. Op het rijkgevulde programma staat een vijftigtal evenementen over het hele land.

De Week van het Microkrediet wil ondernemers met meer ideeën dan geld wijzen op het belang van microkrediet als springplank naar een eigen zaak. Met een hele resem acties in haar kantoren en bij lokale partners hoopt microStart weerklank te krijgen in heel België.     

Meer ideeën dan geld

In tijden van economische crisis hebben we meer dan ooit nood aan hoopvolle verhalen van succesvolle ondernemers. Daarom kiest microStart ervoor om die mannen en vrouwen in de kijker te zetten die hun lot in eigen handen hebben genomen dankzij een microkrediet.

Tijdens de Week van het Microkrediet kan iedereen met hen komen kennismaken. Eén van hen is Sammy Letaïef, een Brusselse chocolatier. Sammy is van Belgisch-Tunesische afkomst en heeft zich onlangs gevestigd als ambulante chocolatier in het kader van de activiteitencoöperatie Job Yourself.

Met wat financiële hulp en begeleiding door microStart, heb ik ‘La Fabrique à chocolat’ opgericht. Ik organiseer seminars, officiële openingen, degustaties, verjaardagsfeesten ... Vanaf nu leef ik van mijn passie en laat ik mijn gasten op een andere manier met chocolade kennismaken.”

Ook in het Chocolademuseum van Koekelberg (De Neckstraat 20) verwelkomt hij u voor een heerlijke chocolade-ervaring!

Impact op de tewerkstelling

"In vier jaar tijd hebben bijna 1000 micro-ondernemers in en rond Brussel dankzij onze steun hun lot in eigen handen kunnen nemen. De energie van deze mensen geeft ons de ‘goesting’ om nog veel verder te gaan, want de vraag blijft groot en begeleid microkrediet is in België nog te weinig bekend. Er bestaan sterke synergieën met partners die hulp bieden bij het oprichten van een onderneming en sommige gemeenten, zoals Elsene en Vorst, steunen ons enorm", aldus Claire Oldenhove, manager van een Brussels agentschap.

“Wij hebben bovendien veel vertrouwen in onze aanpak. Want zoals onlangs uit een impactstudie van de Vlerick Business School bleek, is 60% van onze micro-ondernemers na 1,5 tot 3,5 jaar nog steeds zaakvoerder. 21% heeft inmiddels een nieuwe onderneming opgericht of is nu elders werknemer. Het percentage nieuwe banen bedraagt dus meer dan 80 procent”, vervolgt ze.  

Gooi je idee niet weg, kom eerst bij ons langs!

Gesterkt door het succes van vorig jaar is microStart ook dit jaar terug met deze sterke, positieve slagzin. Daarmee roept de instelling voor microkredieten op om het recht op ondernemen voor iedereen mogelijk te maken. In de zaken van de micro-ondernemers maar ook in de agentschappen van BNP Paribas Fortis en de werkwinkels van de VDAB zullen er ideeënbussen staan, waar iedereen zijn idee voor een eigen zaak eenvoudig kan deponeren.   

De hele week zullen er tal van activiteiten worden georganiseerd. We stippen de belangrijkste in Brussel alvast voor u aan:  

  • Op maandag 16 maart 2015 kunt u in het Huis van de Werkgelegenheid van de gemeente Vorst gaan luisteren naar de getuigenissen van onze micro-ondernemers, onder begeleiding van een microStart-adviseur. Op het Sint-Denijsplein in Vorst zal terzelfdertijd een ondernemer van microStart een over te nemen zaak op miraculeuze wijze nieuw leven inblazen. Afspraak vanaf 10.30 uur.
  • De volgende dag, op dinsdag 17 maart 2015, is er een live painting-actie met het kunstenaarscollectief Propaganza. Voorbijgangers kunnen er op de foto gaan voor een levensgroot bord, waarop verschillende ondernemersprojecten worden geschilderd (kruidenier, garage, schrijnwerkeratelier, slagerij ...).
  • Op woensdag 18 maart 2015 worden met de steun van de MIVB bushokjes tijdelijk omgetoverd tot microwinkeltjes. De uitbaters zijn ondernemers die gefinancierd worden door microStart. Zo kunnen zij voorbijgangers vertellen hoe hun traject verlopen is.
    • Bovendien zal microStart aanwezig zijn op de beurs Ondernemen (van 9 tot 18 uur, Tour & Taxis, Havenlaan 86C, 1000 Brussel).
    • Op die dag zal ook het gezelschap Ébullition met zijn forumtheater optreden in het Wijkhuis Malibran. Ébullition wil onrechtvaardigheid, ongelijkheid en maatschappelijke conflict aankaarten, in interactie met het publiek. Vooral thema’s als bancaire uitsluiting en het recht op economisch initiatief passeren de revue. U kunt het project steunen op het crowdfundingplatform KissKissBankBank (http://www.kisskissbankbank.com/microstart-ebullition).
  • Op donderdag 19 maart kunt u in de voormiddag opnieuw naar de boeiende verhalen luisteren van onze micro-ondernemers. Die dag is er ook een tweede live painting-actie en vindt u microStart nog tot ’s avonds op de beurs Ondernemen.
  • Op vrijdag 20 maart 2015 heten we u van harte welkom op de officiële opening van ons nieuwe agentschap in Anderlecht (Fiennestraat 77), in aanwezigheid van het gemeentebestuur en de partners. Op het programma: infosessies, opleidingen voor het grote publiek, een microStarter-markt, forumtheater en een concert. 

Tot slot zullen er op verschillende plaatsen in de hoofdstad infostands te vinden zijn met ideeënbussen en trekken de vrijwilligers van microStart de straat op om straatinterviews over het microkrediet af te nemen.

In bijlage kan je het volledige programma raadplegen (Gent en Antwerpen).